flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом здійснюється ефективний захист прав дітей

01 червня 2020, 16:49

      1 червня – Міжнародний день захисту дітей.

      Головна мета свята – захист дітей від насильства, голоду, неможливості отримати освіту, медобслуговування тощо.

      Сімейний кодекс передбачає, що у випадках порушення прав дитини її родичі, один із батьків, сама дитина можуть звернутися до органів опіки й піклування або до суду. Батьки або один з батьків, що порушують права дитини, можуть бути позбавлені батьківських прав. 

      Самостійно дитина може звернутися до суду за захистом своїх прав та інтересів з 14 років.

      На підставі рішення  суду здійснюється стягнення аліментів на утримання дитини, в тому числі повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, позбавлення батьківських прав, усиновлення дитини, визначення місця проживання дитини з батьком чи матір’ю, встановлення батьківства або материнства, встановлення опіки та піклування над дітьми, попередження та захист дітей від насильства.

      Протягом 2020 року Миронівським районним судом Київської області було задоволено 17 заяв про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини, у 2-х справах позбавлено відповідачів батьківських прав, задоволено 11 позовних заяв про стягнення, зміну розміру аліментів, стягнення заборгованості зі сплати аліментів, розглянуто 19 справ про адміністративні правопорушення щодо вчинення домашнього насильства.

      На даний час в провадженні суду перебувають справи про позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини, стягнення аліментів.