flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як захистити права дитини в суді

01 червня 2021, 11:55

З нагоди Всесвітнього дня захисту дітей, який традиційно відзначається 1 червня, Миронівський районний суд роз’яснює основні права дитини та способи їх ефективного захисту судом.

Найчастіше до суду звертаються за захистом таких прав дитини, як:

  1. Право на батьківське піклування і турботу
  2. Право на належне батьківське виховання

Здійснити захист прав дитини можливо шляхом:

  • Звернення до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини (дітей);
  • Звернення до суду із позовною заявою про стягнення аліментів на утримання дитини; дружини; на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання; про збільшення розміру аліментів; зменшення розміру аліментів; стягнення заборгованості по сплаті аліментів на утримання дітей, стягненні пені з суми несплачених аліментів;
  • Розгляду судом справ про адміністративні правопорушення на підставі протоколів, складених працівниками органів внутрішніх справ України.

Протягом 2021 року Миронівським районним судом було розглянуто 13 справ про адміністративні правопорушення щодо невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей. З них у 5 (п’яти) справах батьків було притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 850 (восьмиста п’ятдесяти) гривень, у 3 (трьох) справах до батьків було застосовано адміністративне стягнення у вигляді зауваження.

Протягом 2021 року Миронівським районним судом розглянуто 14 (чотирнадцять) заяв про видачу судового наказу щодо стягнення аліментів на дітей, всі заяви було задоволено та видано судові накази.

З початку 2021 року до Миронівського районного суду надійшло 9 позовних заяв про стягнення аліментів на утримання дітей, з них 3 позовні заяви про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання.

Миронівським районним судом з початку 2021 року було задоволено 14 (чотирнадцять) позовних заяв про стягнення аліментів на утримання дітей, з них 8 (вісім) позовних заяв про стягнення аліментів на утримання повнолітніх дітей, які продовжують навчання.

Самостійно дитина має право звернутися до суду за захистом своїх прав якщо вона досягла чотирнадцять років.

 

Пресслужба суду