flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кого відносять до маломобільних груп населення?

11 травня 2018, 16:16

Маломобільні групи населення (МГН) ‒ це люди, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні в просторі.

До маломобільних груп населення  віднесені особи з інвалідністю, люди з тимчасовим порушенням здоров'я, вагітні жінки, люди старшого (похилого) віку, люди з дитячими колясками тощо. Згідно ДБНВ.2.2-17:2006

 

Маломобільні групи населення –

це досить широка категорія громадян, яка включає в себе:

  • Осіб з інвалідністю. Незважаючи на те, що за пересування відповідає переважно опорно-рухова система, не тільки її захворювання роблять людину маломобільним. Якщо він погано бачить, то погана орієнтування в просторі, також може перешкодити йому повноцінно пересуватися.
  • Вагітних жінок. Дана категорія вважається маломобільною, так як носити плід в утробі - завдання непросте. Отже, бігти вагітна жінка не може, та й пересувається на серйозних терміни досить важко.
  • Пенсіонери. Це потенційно хвора категорія громадян. Серед пенсіонерів відсоток інвалідів значно вище, так як вони схильні до захворювань. Навіть якщо пенсіонер не оформив інвалідність, у нього можуть бути захворювання, що обмежують його можливості пересування. У цьому випадку використовуються допоміжні засоби, такі як тростину або милиці. Швидкість пересування з ними значно менше. Біг з палицею буде на рівні швидкої ходьби у здорової людини.
  • Діти дошкільного віку. Маломобільність спровокована тим, що вони або ще не навчилися ходити або не можуть повноцінно орієнтуватися в просторі без допомоги батьків.

Сюди входять і інші категорії громадян.